Απολογισμός του Συμποσίου

9 Δεκεμβρίου 2022

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και από τις 8:30 πμ έως τις 5:00 μμ, πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, το 2ο Συμπόσιο «Το δέντρο της Logo εν Ελλάδι» (https://www.logotreegr.net/).

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε.),  το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά (NetLab) που ήταν και ο οικοδεσπότης του Συμποσίου και τον εκπαιδευτικό οργανισμό ρομποτικής STEM Education.  Την ευθύνη της διοργάνωσης του Συμποσίου είχε η Οργανωτική Επιτροπή του.

Το Συμπόσιο χαιρέτησαν εκ μέρους της ΠΑΠΕΔΕ ο Πρόεδρός της Β. Δημητρόπουλος, εκ μέρους του NetLab ο καθηγητής Χρ. Δουληγέρης, ενώ εκ μέρους του STEM Education διαβάστηκε χαιρετισμός του κ. Ι. Σομαλακίδη ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω του ότι συνόδευε την ελληνική ομάδα ρομποτικής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) στο Ντόρτμουντ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν 15 δια ζώσης και 5 βιντεοσκοπημένες δεκαπεντάλεπτες ομιλίες.  Το περιεχόμενο όλων των ομιλιών (παρουσίαση και βίντεο) έχει αναρτηθεί στο site του Συμποσίου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ευκλείδεια Γεωμετρία σε ψηφιακά περιβάλλοντα» του Νίκου Δαπόντε.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου σε εργαστήριο υπολογιστών διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία εργαστήριο με θέμα «Από την επίγεια στην εναέρια εκπαιδευτική ρομποτική: Εξετάζοντας τη χρήση των drones», το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Πληροφορικής του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ (https://www.logotreegr.net/drones).

Στο σύντομο απολογισμό κατά το κλείσιμο του συνεδρίου εκφράστηκε ομόφωνα η ικανοποίηση για την υψηλή ποιότητα των παρουσιάσεων.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά την ΠΑΠΕΔΕ και το NetLab για την προσφορά του καφέ, αναψυκτικών και των παρελκόμενών τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του Συμποσίου. Επίσης σημαντική ήταν και η βοήθεια των φοιτητριών του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ στη Γραμματεία.

Μετά το Συμπόσιο στάλθηκαν ηλεκτρονικά αφενός βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους παρακολούθησαν το Συμπόσιο ή/και το Εργαστήριο και αφετέρου βεβαιώσεις στους ομιλητές του Συμποσίου και στους εισηγητές του Εργαστηρίου για τα drones.

Αμέσως μετά το Συμπόσιο στο γεύμα που έγινε στο παρακείμενο φιλόξενο «Πέτρινο» μεταξύ των παρευρισκομένων συζητήθηκε η οργάνωση του 3ου Συμποσίου, με προτεινόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τον  Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2024, ενώ έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις για το χώρο που θα φιλοξενηθεί αυτό.